De beste phono voorversterker voor je platenspeler

Heb je net een mooie platenspeler op de kop getikt? Dan wil je ook de beste phono voorversterker kopen. Zo’n versterker voor je platenspeler zorgt er voor dat het zwakke signaal van de naald versterkt wordt. Wil je meer weten over de werking van een phono versterker? Lees dan hieronder verder.

Wat is een phono voorversterker?

Om goed te begrijpen wat phono voorversterkers zijn en doen moeten we terug naar de basis: de plaat. Een zwarte plak vinyl waar groeven in zijn geslepen of geperst. De geluidsgolven die de muziek vormen worden vastgelegd in een spiraal, van buiten naar binnen.

Om dit geluid weer af te spelen heeft een platenspeler een toonarm. Aan het eind daarvan zit een klein blokje waar de naald uit steekt: het element. Wanneer je een plaat afspeelt glijdt de naald door de groef van de plaat. De naald gaat hiervan trillen. Deze trilling wordt in het element omgezet in elektrische stroompjes.

Deze elektrische stroompjes zijn echter heel zwak omdat een dun trillend naaldje nou eenmaal niet veel stroom kan opwekken. Het is dus zaak het zwakke signaal uit het element te versterken tot een signaal dat geschikt is voor de ingang van elk audio-apparaat.

Moving Magnet (MM) of Moving Coil (MC)

Er zijn twee soorten elementen te onderscheiden. De elektrische stroom in het element wordt opgewekt door een magneet in een spoel. Soms beweegt de magneet, soms beweegt de spoel. We gaan er hier niet al te diep op in, maar houd er rekening mee dat je phono pre-amp geschikt is voor het type element dat je gebruikt.

Heb ik een phono voorversterker nodig?

Dat hangt van je draaitafel en versterker af. Ergens in de keten tussen de plaat en je luidsprekers moet een phono voorversterker geplaatst worden die het geluid uit het element versterkt. Er zijn platenspelers met een ingebouwde phonotrap waardoor je de uitgang van je platenspeler direct op een versterker kunt aansluiten. In zo’n geval staat er bij de uitgang van je draaitafel vaak een term als “line-out”. Je hebt in dit geval geen phono versterker nodig.

Ook wanneer je versterker is voorzien van speciale phono-ingang met pre-amp kan je je platenspeler direct aansluiten. De phono voorversterker zit in dit geval al ingebouwd in je versterker. Vaak is de kwaliteit hiervan prima. Je kunt ook kiezen voor een upgrade in de vorm van een losse phono voorversterker. De output hiervan sluit je vervolgens aan op een andere ingang van je versterker.

Hebben zowel je platenspeler als je versterker geen ingebouwde phono voorversterker? Dan heb je een phono voorversterker nodig.

De beste phono voorversterker

De beste voorversterker? Dat is voor iedereen anders. De keuze zal voor de een vooral op basis van prijs gebeuren, terwijl de ander alleen maar naar de geluidskwaliteit van phono voorversterkers kijkt. We hebben daarom voor iedere prijsklasse de beste voorversterker op een rijtje gezet. Toch nog vragen over ons advies? Aarzel niet en laat het ons weten!

Waar hebben we op gelet?

Prijs

De wereld van hifi kan een behoorlijke jungle zijn. Allerlei merken die allemaal het beste beweren te zijn en met nieuwe technische snufjes proberen te overtuigen. Dat is niet altijd nodig, want ook met een voordelige phono versterker kan je een prima resultaat behalen.

Geluidskwaliteit

Een phono voorversterker kopen doe je maar met één reden: naar muziek luisteren. Er zijn talloze versterkers die goed klinken, maar ook

Aansluitingen en opties

Een ingang en een uitgang, meer heb je vaak niet nodig. Toch is een extra aansluiting soms wel fijn. Er zijn modellen met USB die je kunt aansluiten op een computer om bijvoorbeeld muziek te digitaliseren.

Een RIAA voorversterker?

Wie of wat is RIAA en waarom is dat belangrijk? Zodra je platen gaat persen raakt de audio een beetje vervormd. Dat wil je natuurlijk niet! Omdat de vervorming bekend is kan je deze ook weer omdraaien. Zo levert je draaitafel toch de output die je wilt. Deze opheffing gebeurt volgens de RIAA curve.

RIAA staat voor Recording Industry Association of America. Deze vereniging van Amerikaanse platenmaatschappijen is opgericht in 1952 en vertegenwoordigd zo’n 85% van alle muziek die wordt uitgebracht. Alle technische details kan je hier vinden.